Geschiedenis en afkomst van de Chodsky Pes

Geschiedenis
De geschiedenis van dit ras gaat ver terug in de geschiedenis. Het eerste schriftelijke bewijs van de "Chods" (mensen uit het zuidelijke deel van Bohemen) dateert van 1325, toen koning Jan van Luxemburg op de troon zat.

De Chodes waren vrije mensen. Ze bewaken al honderden jaren de zuidelijke grens van de Tsjechische Republiek van vandaag. Aan hun zijde waren altijd trouwe honden, die hen overal vergezelden en de grens en eigendom beschermden als waakhonden.
Deze honden kwamen allemaal uit dorpen in Zuid-Bohemen. Het ras was een traditie geworden in een paar gezinnen en veel van deze honden werden ook verkocht aan Beieren.
De "Chodenländerhunde" hadden een zeer robuuste gezondheid en een sterk karakter. Deze eigenschappen hebben van haar een trouwe en betrouwbare metgezel van de Chodes gemaakt.
omhoog

De moderne geschiedenis van de Chods begint in de 19e eeuw. Er zijn veel documenten en souvenirs van deze moedige mensen. Dit zijn de boeken van de schrijver A. Jirasek met foto's van Mikolas Ales en ook een sculptuur van Cenek Vosmik in de stad Domazlice. Vervolgens zijn talloze verhalen verteld van de ene generatie op de andere.

VOLKSHELD 800

.

In het jaar 1984 schreef Jan Findejs een artikel "Chodsky pes" in het tijdschrift "Pes pritel clovek" met het verzoek om soortgelijke honden te zoeken.
Er werden honden gevonden die er ongeveer hetzelfde uitzagen als het oorspronkelijke ras dat in boeken wordt beschreven en op de foto's te zien is.
Van deze paar honden heb je een nieuw modern ras geregenereerd. Veel belangrijke mensen waren betrokken bij dit zeer harde werk. Onder andere: Doc. Dr. Ing. Vilem Kurz, Frantisek Horak, Doc. Dr. Ing. Sc. Rudolf Siler, Ing. Jan Findejs.


Sinds 14. 1. 1984 wordt het ras "Chodsky pes" erkend als een nationaal ras bij CMKU (CZ-Cynological Union) en de eerste honden zijn opgenomen in het stamboomregister.
Het eerste nest met 6 puppies vond plaats op 20. 10. 1985 in de kennel "Na Barance" door de heer L. Hykel
Sinds 1984 - 2012 zijn meer dan 4000 nieuwe honden geregistreerd.

Op 27.11.1991 werd de "Club pratel chodskeho psa" (vriendenclub van de Chodenländerhundes) opgericht en geregistreerd. Tegelijkertijd werd dit ras erkend als een werkend ras.

Sinds 1984 hebben veel mensen zich gerealiseerd wat een geweldige race "Chodsky pes" is en hopelijk zullen velen het kunnen ontdekken!

Veel honden hebben ook hun huis in het buitenland gevonden, vooral in de Slowaakse Republiek, Polen, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en de VS.

Bron: boek "Chodksy pes" Ing. Findejs

Het karakter van het ras

Rasbeschrijving Chodsky Pes

Standaard Chodenländer-hond
Land van herkomst: Tsjechische Republiek
Garant van het ras: CMKU
Datum van publicatie van de originele norm: 28.10.1984

Gebruik: Workingrace, Classificatie F.C.I. :
Na zijn internationale erkenning: Groep 1 - herdershonden, weidehonden en honden, naar de Cieheintreiben, behalve Schweizer Sennnrhunden.

1. Algemeen uiterlijk (kenmerk)

De Chodenländerhund is een middelgrote, herderachtige hond met een rechthoekige lichaamsbouw. Hij heeft een lange jas met een rijke ondervacht. Dit maakt het weerbestendig en resistent. Opmerkelijk is zijn harmonieuze lichaamsbouw. Alle lichaamsdelen zijn zo afgesteld dat het er compact en soepel uitziet.
Kenmerkend voor dit ras, is de positie en het dragen van de korte oren, elegante nek- en halslijn en mooi haar. De bewegingen zijn licht en gratis. Hij wordt gekenmerkt door zijn levendige karakter zonder nervositeit. Hij is aanhankelijk, vooral voor kinderen. Hij is gereserveerd voor vreemden, maar hij kan ze verdedigen in geval van bedreigingen voor zijn buurman of de eigenaar. Hij is een uitstekende horloge-, bescherming- en metgezelhond, die ook geschikt is voor veeleisende trainingen. Hij heeft een uitstekend reukvermogen, dus maakt hij met gemak en temperament neuswerk. Dankzij de ideale middelgrote omvang en zijn gehoorzaamheid kan hij hem trainen als een geleidehond. Hij kan met succes worden gebruikt bij het zoeken naar reddingen en lawines. Hij heeft ook vaardigheden als herdershond en is geschikt voor behendigheid.

2. Belangrijke lichaamsafmetingen

Ideale parameter van een 2-jarige Chodenländer-hond:

Formaatindex: romplengte creëert 110% van de schofthoogte
Hoogte-index: de borstdiepte creëert 49% van de schofthoogte
Kopfindex: de hoektandlengte maakt 46% van de koplengte uit.

3. Gedrag en essentie
omhoog

Een pittige hond zonder overdreven reacties. Hij is volgzaam, attent, ijverig, toegevend. Hij is bescheiden, gemakkelijk in onderhoud en veerkrachtig. Zijn gehechtheid aan kinderen is bewonderenswaardig en maakt hem een ​​aangename familiehond. Hij is onbevreesd, sterk nerveus en extreem alert. Hij heeft een uitstekend reukvermogen.

4e hoofd

4.1.
De schedel is vlak en wordt iets smaller in de oogrichting. Achterste wervelkolom is merkbaar, maar niet visueel opvallend. De neusklem is matig korter dan de schedel, van waaruit hij wordt afgebakend door een matige stop. Oogbogen zijn helder, maar verschijnen niet. De wangen zijn droog en plat. De huid van de schedel is uitgerekt, bedekt met korte rechte haren.

4.2. gelaats

4.2.1. visvangst
Fang is recht, evenwijdig aan de schedellijn. De vangst versmalt tot de neusspiegel wigvormig.

4.2.2. neus
Middelgroot, volledig gepigmenteerd zwart, de neusgaten zijn open.

4.2.3. Lips
Stevig, droog, goed passend met gesloten mondhoeken.

4.2.4. pijnboom
Boven- en onderkaken zijn proportioneel, sterk en lang.

4.2.5. bakken
Glad, dichtbij, goed gevuld.

4.2.6. gebit
Gezond, sterk, sneeuwwit, in vaste positie, volledige schaargebit.

4.2.7. ogen
Middelgroot, amandelvormig, matig schuin. Ze moeten niet opvallen of te diep zijn. Ze zijn donkerbruin, zien er levendig uit en hebben een aangename uitdrukking. Oogleden passen goed.

4.2.8. oren
Korte staande oren, naar voren gericht, hoog aangezet en dicht bij elkaar geplaatst. Oren zijn driehoekig, met een brede basis. De oorschelpen zijn dicht behaard. Het bijsnijden is verboden. Over het algemeen moet het hoofd in verhouding staan ​​tot de grootte van het lichaam en er nobel uitzien. Het hoofd moet niet te massief en niet te delicaat zijn. De karakteristieke en unieke hoofduitdrukking is te wijten aan de juiste pasvorm en het dragen van de oren, hun grootte, vorm en dichte beharing.

5. nek
omhoog

Trots gedragen, het gaat harmonieus samen met de schoft. Hij moet sluiten met de horizontaal een hoek van 45 graden. Zijn haar is dicht en lang.

6. Lichaam

6.1. borstkas
Ovaal in doorsnede, reiken tot aan de ellebogen. De ribben zijn matig gebogen.

6.2. voorborst
Wordt gemarkeerd door het uiteinde van het borstbeen.

6.3. terug
Licht verhoogd in de schoft, dan recht, stevig, niet te lang.

6.4. lendenen
Kort, soepel, in een rechte lijn naar achteren.

6.5. buik
Moeilijk, verheven.

6.6. kroep
Als een vloeiende voortzetting van de lendenen, is matig schuin, neigt naar de staart.

6.7. staart
In vrede reikt ze in een lichte boog naar het enkelgewricht. In de beweging zou ze de achterlijn moeten bereiken. Fotograferen is verboden.

7e ledematen

7.1.Vorderhand
5000/5000
Tekenlimiet: 5000
7.1.Vorderhand
De scapula is schuin, strak tegen de borst en vormt met de lange bovenarm een ​​hoek van ongeveer 90 graden. De ellebogen passen goed, niet naar binnen of naar buiten. De onderarm wordt van alle kanten gezien, volledig recht en goed bespierd. De kootjesvoet is sterk, relatief lang en niet te steil. De achterkant van de onderarm is bedekt met langer haar.

7.2. achterhand
Vanaf de rug gezien, goede hoeking in de knie en enkel. Hintermittelfuss is opgelost. De achterkant van de dij is bedekt met dik, lang haar.

7.3. poten
Medium in ovale vorm. Ze hebben stevige, elastische balen, gewelfde en gesloten tenen met korte, sterke, goed gepigmenteerde klauwen.

8e beweging
omhoog

De meest gebruikte beweging is een lage draf met een diagonale verschuiving van de ledematen. De beweging is licht, soepel en ruim.

9. huid

Gespannen, goed passend over het hele lichaam. De kleur van de balen en klauwen is zwart. De zichtbare slijmvliezen zijn donker gepigmenteerd.

10. Haarjurk

In de nek, de voorkant en de onderkant van de borst is het haar enigszins plakkerig, anders past het goed. De ondervacht is dicht en zacht. De oren zijn rijk behaard en aan de oorbasis en ontstaan ​​de haarbundels van de oorrand. Extra lange beharing is op de nek, rug en aan de achterkant van de onderarmen en dijen. Het rijke haar van de staart vormt een vlag aan de onderkant.

10.1. haar Kleur
Zwart naar metaalzwart, met rode en gele insignes, "zwart en bruin". Hoe voller de badges, hoe beter. Een andere kleur dan hierboven vermeld is niet toegestaan.
De badges zijn beschikbaar:
- aan de rand en aan de binnenkant van het oor
- voor de ogen
- op de wangen vloeien ze van daaruit vloeiend naar de keel en vormen de karakteristieke halve maan
- De insignes op de borst zijn gescheiden van die op de keel
- op de voorpoten, van de tenen tot de elleboog
- op de achterpoten en op de binnen- en achterbenen van de tenen tot de enkel in het anale gebied
De insignes kunnen zich ontwikkelen aan de onderkant van de borst, de buik en de staart en ze kunnen op de achterkant van de dij ontbreken. Het hoofd heeft een masker dat anders is.

11. Omvang en gewicht
omhoog

11.1. schoft
Man: 52 - 55 cm
Teef: 49 - 52 cm
+/- 2 cm

11.2. gewicht
Het gewicht varieert van 18 tot 25 kg.

12. Fout

Elke afwijking van de bovenstaande punten moet worden beschouwd als een fout waarvan de evaluatie in verhouding moet staan ​​tot de mate van afwijking.

12.1. vooral
- te klein of te groot tot 1 cm
- beetje nobel in het geheel
- quiltuitrusting
- te groot of te missen stop
- zwakke kaak
- middelgrote bruine ogen
- goed geplaatste, maar iets langere oren
- langere of kortere rug
- zachte of steile voorvoet
- een te lange of te korte staart
- zijdelings gedragen staart
- gekrulde staart
- korter haar, fijner haar
- minder rijke rode en gele insignes (strogeel)
- Ontbrekende badges op 1 of de hoogst geplaatste 2 plaatsen
- Meer gebruikelijke badges op het hoofd of de borst, mogelijk op hetzelfde moment op het hoofd en de borst. De verdeling mag echter niet hoger zijn dan 25% op het hoofd en 50% op de borst.

 

 

Kenmerken van het ras

De Chodsky Pes

Chodenländer-honden zijn levendig en levendig. Hun reacties zijn snel maar niet overhaast. Ze zijn goede bewakers en houden van de menselijke samenleving. Ze zijn erg volgzaam, attent, blij om te werken en met veel plezier, gemakkelijk te begeleiden. Je kunt ook omgaan met een zeer veeleisende opleiding. Ze hebben een zeer goed reukvermogen en zijn geschikt voor elk soort neuswerk (speurhonden, lawine- en ramphondentraining enz.).

Chodenländer-honden zijn middelgrote honden met een rechte rug. Honden zijn 52 - 55 cm, teven 49 - 52 cm. Gewicht 18 - 25 kg.
De vacht is halflang met ondervacht (vuilafstotend, onderhoudsvriendelijk, een keer per week borstelen is voldoende). De lichaamsbouw is zeer harmonieus en de bewegingen zijn vrij en eenvoudig. Typisch zijn korte, harige oren. De kleur is zwart met bruine insignes (zwart en bruin). De ogen zijn bruin.

Dankzij hun veelzijdigheid zijn Chodenländer-honden ideale honden voor het gezin en voor elke hondensportfan (behendigheid, beha, gehoorzaamheid, medische training, alle neuswerk).
Ze zijn robuust en kunnen zowel binnenshuis als buitenshuis worden bewaard. Chodenländer-honden kunnen 12 tot 15 jaar oud zijn.

Dit ras is geschikt voor alle hondenliefhebbers die van een trouwe, attente metgezel houden en bereid zijn om genoeg tijd door te brengen om ermee om te gaan.

Bron: Vrije vertaling uit het boek "Chodsky pes" door Ing. Jan Findejs (uitgeverij Dona - CZ)

Orginele uitgave Jan Findejs 1997

Image
Image

               Met dank aan Astrid van Oorschot voor de Taal Bewerkingen

Image

12.2. Ernstige fouten
- te klein of te groot formaat tot 2 à 3 cm
- mollig of lymfatisch uiterlijk
- Passage
- Ramsnase of zadelneus
- uitstekende of diep geplaatste ogen
- lichtbruine ogen
- atypische oorvorm, slecht geplaatste oren, kleine vaste oren
- korte nek
- tonvormige of te ondiepe ribbenkast
- ellebogen naar buiten of naar binnen gericht
- steile schouders
- Zadel of karper
- kleine lendenen
- de hakken naar buiten of naar binnen gekeerd (legged, cool)
- steile achterhand
- te veel hoeking van de achterhand
- sterk hellende bovenlijn
- staart aan de staart
- kort haar, zeer golvend of krullend haar, ontbrekende ondervacht
- kleine rijke (grijsachtige) insignes
- Badges missen op drie of meer aangewezen posities. Puur zwart haarkleur zonder badge is niet toegestaan
- verlengde badges op het hoofd (meer dan 25%) en op de borst (meer dan 50%)
- Badges die zich op andere dan de bedoelde locaties voordoen

12.3. Exclusief fouten
omhoog

- Onder of bovenmaats, honden <47 cm,> 54 cm, mannetjes <50 cm,> 57 cm
- alle afwijkingen van scissorbeet: bijten, onderbeet, forceps, onregelmatige dentitie
- afwezigheid van een tand
- Predator's Eye (geel)
- Vouwende oren
- Gekoppelde staart
- haarkleur anders dan zwart met rode en gele insignes
- helemaal geen badges meer
- witte vlekken, depigmentatie van de neus, huid en slijmvliezen
- verlegenheid, agressiviteit
- Monorchisme, cryptorchidisme
- korte vacht, felbrende ondervacht.

.

 

Nu verkrijgbaar in het Nederlands

Het bekende boek van Jan Findejs is dan eindelijk nu ook verkrijgbaar in een volledig Nederlandse vertaling. Deze uitgave,  onder leiding van Stichting Chodsky Pes, heeft niet enkel de orginele teksten, maar ook alle foto's, tekeningen en tabellen in een modern jasje gestoken. Dit prettig lezende boek is van af heden verkrijgbaar via onze ChodskyPesClub online bestel pagina

klikenbestel

Image

Chodsky Pes Club

van leden voor leden

en allemaal

honden liefhebbers

clublogo200

Bezoek facebook pagina's

 

 

documentsvignetALG

documentsvignet

INTERNATIONALE SITES

. Noorwegen

. Tsjechie

. Zwitserland

. Zweden

. Denemarken

ondersteun

straatfotograaf450

     Fotografie & WebDesign

..

samenwerkingen

RaadvanBeheerregistraties

 

dierenkliniekPascalRotterdam

 

Onze Sponsors

Footlogo Partner 07.20203

LOGOKleinbusimage0

Internationaal